Search Console, ben jij er al bekend mee?

Wellicht is dit voor jou al bekende materie. In de praktijk ervaren we echter vaak dat Google Search Console voor veel mensen onbekend terrein is. Daarom meer over deze tool van Google. 

Search Console, ben jij er al bekend mee?

Wat is Google Search Console?

Search Console is een gratis tool van Google om het zoekverkeer en de prestaties van je website te meten. Maar bovenal geeft het inzicht in eventuele issues die zich voordoen. Bijvoorbeeld of Google wel toegang heeft tot alle pagina’s en hoeveel pagina’s van je site door Google geïndexeerd zijn. 

Search Console vind je hier: https://search.google.com/search-console 

Wat heb je nodig om Google Search Console te kunnen gebruiken?

Allereerst moet Search Console weten dat je daadwerkelijk eigenaar of beheerder bent van de website. Deze verificatie kan op verschillende manieren:

  • Het uploaden van een html bestand
  • Via de Google Analytics code die op de website is geplaatst
  • Door een meta regel aan de HTML code van de website toe te voegen
  • Via Google Tag Manager code op je website
  • Een TXT of CNAME record toevoegen aan het DNS van je domeinnaam

Daarnaast heb je een Google account (Gmail of Google Suite) nodig om in te kunnen loggen op Search Console. 

Meer informatie over de Google Search Console verificatie vind je via: https://support.google.com/webmasters/answer/34592?hl=nl 

Wat kun je zoal met Google Search Console doen?

  • Google Index status laat je zien hoeveel pagina’s van jouw website door Google zijn geïndexeerd. Je wilt natuurlijk alle relevante content (pagina’s) ontsluiten. Daarentegen wil je juist niet dat allerlei dynamische url’s worden geïndexeerd. Dit komt vaak voor bij filters op een website op basis waarvan dynamische url’s worden gegenereerd. Domeinnaam.nl/categorie?color=blue&size=large  bijvoorbeeld. Je kunt je voorstellen dat met veel variabelen voor kleur, maat, enzovoort, je onnoemelijk veel dynamische url’s kunt krijgen. Door het inzicht te hebben in het aantal geïndexeerde pagina’s, kun je bepalen of je actie moet ondernemen om zulke dynamische url’s uit te sluiten via bijvoorbeeld een meta waarde op de pagina of in de robots.txt.

  • Inzicht in ‘crawlfouten’. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien welk url’s Google niet meer kan vinden, zogenaamde 404 meldingen (pagina niet gevonden). 404 meldingen moet je zoveel mogelijk voorkomen en kun je met behulp van het overzicht in Google Search Console oplossen. Bijvoorbeeld door zogenaamde redirects (doorverwijzingen) binnen de website te maken naar een wel bestaande pagina. Dit helpt ook om zo goed mogelijk de SEO-waarde van een pagina te behouden.

  • Crawlstatistieken geeft inzicht in hoe actief Googlebot (de crawler van Google die sites op het web ‘doorspit') is op jouw website. Je kunt onder andere zien hoeveel pagina’s per dag worden bekeken, hoeveel kilobytes per dag worden gedownload en hoe snel pagina’s worden geladen.

  • Fetch as Google geeft je inzicht in hoe Google daadwerkelijk de webpagina ziet die je opgeeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bepaalde elementen op de pagina niet door Google worden geladen. Een bekend, maar enigszins gedateerd voorbeeld, is het gebruik van Flash. Ook kun je Fetch as Google gebruiken om bij Googlebot het verzoek in te dienen een pagina te gaan ‘bekijken’ c.q. indexeren.

  • De robots.txt tester helpt je nagaan of er fouten staan in de robots.txt. Het robots.txt bestand binnen de website installatie geeft de zogenaamde crawlers (bijvoorbeeld Googlebot) aan welke pagina’s ze wel moeten bekijken en welke niet. Zoals eerder aangegeven wil je bijvoorbeeld dynamische url’s uitsluiten. Een andere mooie feature van deze tester is de mogelijkheid om een url in te voeren in de tester en te kijken of de url wel of niet geïndexeerd mag worden volgens de robots.txt.

  • In Google Search Console zit de mogelijkheid om de sitemap van je website in te sturen. Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op je website en helpt de crawlers om te zien welke pagina’s de website bevat. Als het goed is wordt de sitemap binnen je website dynamisch gegenereerd. Met andere woorden, wanneer er bijvoorbeeld een pagina wordt toegevoegd, wordt deze automatisch opgenomen in de sitemap.

  • Inzicht in inkomende links (belangrijk voor de autoriteit van je pagina's & domein)

  • Zoekanalyse geeft je een indicatie van de gebruikte zoektermen voor het organische verkeer en de positie van bepaalde zoektermen en pagina's van je website in de zoekmachine van Google.

Bovenstaande is een beknopt overzicht van de mogelijkheden van Google Search Console. Een volledige handleiding van Google vind je hier: https://support.google.com/webmasters. Weet wel wat je doet, je kunt ook schade aanrichten wanneer je bijvoorbeeld bepaalde url parameters uitsluit!

Niet alleen Google heeft een dergelijke tool. Een aanrader is ook Bing Webmastertools die tevens aandacht besteedt aan andere kenmerken dan Google Search Console. Bing Webmastertools & Google Search Console maken bij Nedfinity onderdeel uit van de standaard tool-set voor zoekmachine optimalisatie.

Start jouw digitale reis

Realiseer jouw online groei met onze hulp!

Bij Nedfinity is elk project uniek, net als jouw digitale ambities. Laten we beginnen met een gesprek om jouw visie te ontdekken. Samen zetten we de eerste stappen naar online succes.

Renzo Koning
Delen
Naar boven scrollen